Snel naar dromenland met vijf yogahoudingen

Je hebt waarschijnlijk weleens gehoord van de Zonnegroet: een yogaserie om je lichaam geest ’s ochtends wakker te maken. Maar wist je dat er ook specifieke yogahoudingen zijn om je zenuwstelsel te kalmeren en je lichaam een geest voor te bereiden op de slaap?

Of je nu moeite hebt met inslapen of ’s nachts wakker wordt: yoga doen kan bijdragen aan een goede nachtrust zodat je ’s ochtends uitgerust en verfrist wakker wordt.

Op de rem trappen

Hoe kan kan het dat yoga invloed heeft op de kwaliteit van je slaap? Door yogahoudingen te doen, kun je direct invloed uitoefenen op je centrale zenuwstelsel. Dat maakt yoga een heel effectieve manier om spanning en stress te verminderen.

Series zoals de bekende Zonnegroet activeren je sympathische zenuwstelsel (het ‘gaspedaal’ van je lichaam), waardoor je alert wordt en klaar voor actie. Andere houdingen activeren het parasympathsiche zenuwstelsel (de ‘rem’), die je helpt te ontspannen en terug te keren naar je natuurlijke staat van ontspanning.

Rustig thuis oefenen

Hier vind je vijf eenvoudige en heel effectieve yogahoudingen die je thuis kunt doen. Het is beter om ze niet in bed te doen, want je bed is meestal te zacht. Alles wat je nodig hebt voor deze zachte houdingen zijn een mat, een deken en een kussen. Klik op de namen van de houdingen voor meer informatie.

1 Staande vooroverbuiging

De staande vooroverbuiging rekt de hele achterkant van het lichaam, maakt de ruggengraat langer en heeft zo een kalmerend effect op het zenuwstelsel. Zoals alle vooroverbuigingen, bevordert deze houding gevoelens van geaard zijn en introspectie, zodat het makkelijker wordt om de voorbije dag met al haar uitdagingen los te laten.

2 Kindhouding

Deze houding helpt je te ontspannen door de heupgewrichten te openen en de ruggengraat te strekken: zo kan de spanning van een werkdag wegvloeien. De Kindhoudingen geeft je een gevoel van kalmte en veiligheid omdat ze de kwetsbare voorkant van het lichaam (buik, hart en keel) afschermt.  

3 Benen tegen de muur

In deze moeiteloze houding kan het lichaam rusten, ontspannen en haar aangeboren capaciteit voor zelfheling weer terugvinden. Benen tegen de muur brengt de hartslag omlaag en roept zo de ontspannaingsrespons op in het centrale zenuwstelsel. Ze verlaagt angst en stress en bestrijdt slapeloosheid.

4 Liggende vlinder

Deze houding rekt je liezen, de binnenkant van je dijen en je heupen: gebieden die doorgaans veel spanning vasthouden, zeker wanneer je het grootste deel van de dag op een stoel hebt gezeten. Door spanning los te laten, zorgt de houding ervoor dat je stressniveau daalt en helpt je zo om dieper te slapen.

5 Savasana

Savasana – of ‘lijkhouding’ – is de klassieke ontspaningshouding waarmee bijna iedere yogales wordt afgesloten. de houding helpt je om in een diepe staat van ontspanning te zakken. Die diepe ontspanning zorgt ervoor dat je brein de gebeurtenissen van de dag kan integreren en verwerken. Zo bereidt ze de weg voor een onspannen nachtrust.

Maak er een gewoonte van

Een korte yogasessie is een mooie aanvulling op je avondroutine. Wanneer je deze elke avond rond dezelfde tijd herhaalt, raakt je systeem erop ingesteld: er komt ontspanning aan! Zo kun je makkelijker terugschakelen. Heb je geen tijd om de houdingen alle vijf te doen? Geen probleem. Probeer er een paar en kijk wat het met je doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *