Deep Relax – de kracht van yoga nidra

Onlangs redigeerde ik een heel mooi boek: Deep Relax van Eliane Bernhardt In Deep Relax laat Eliane zien hoe diepe ontspanning verlichting kan bieden bij tal van klachten, aan de hand van haar persoonlijke verhaal.

Zelf had ze sinds haar zestiende last van chronische pijn en mentale klachten. Niets hielp. Na twintig jaar zoeken vond zij verlichting bij de diepe ontspanning van yoga nidra (slaapyoga).

Nidra app

In Deep Relax vertelt zij haar levensverhaal. Na elk hoofdstuk kun je haar inzichten direct zelf implementeren. Eliane ontwikkelde ook de app House of Deeprelax, waarom je je kunt abonneren. De app bevat heel veel verschillende yoga nidra-sessies en andere geleide meditaties.

Yoga nidra is een oude techniek, die door Eliane in een nieuw jasje is gegoten. En veel mensen hebben er baat bij. Want tijdens yoga nidra kom je in een toestand van diepe ontspanning, waarin je lichaam slaapt, maar er nog wel een staat van bewustzijn is, dus niet zoals echte slaap, waarbij het bewustzijn er niet meer.

Fysiek en mentaal herstel

Deze techniek om diep te ontspannen, heeft heel veel gezondheidsvoordelen, zowel fysieke als mentale omdat het zenuwstelsel weer naar de oorspronkelijke staat terugkeert: ontspanning. Want omdat we in ons dagelijks leven zo veel prikkels binnenkrijgen, is ons zenuwstelsel overbelast en staat het veel vaker in de overlevingsstand dan nodig is.

Met een yoga nidra-sessie trap je als het ware op de rem van je zenuwstelsel, zodat het lichaam toe kan komen aan herstel en verwerking. Een sessie van een half uur kan hetzelfde uitgeruste gevoel geven als 3 to 4 uur slaap.

Yoga nidra is voor iedereen

Regelmatig beoefenen kan helpen bij slapeloosheid, angst, depressie, burn-out en tal van fysieke klachten die stressgerelateerd zijn. En het mooiste van alles is misschien wel dat deze vorm van meditie voor iedereen toegankelijk is: je hoeft alleen maar te gaan liggen en te luisteren naar de stem die je door de yoga nidra heen leidt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *