61 points: concentratie en ontspanning

Heb je ook zo’n behoefte aan rust en ontspanning? Probeer dan de 61 points, een geleide meditatie waarbij je even helemaal loskoppelt van de prikkels van alledag. Je komt terecht in een diepe, helende ontspanning. Heerlijk als voorbereiding op een goede nachtrust, of als oefening aan het einde van de dag om de drukte los te laten.

Bij een yogaworkshop van Diana Aben in Haarlem, lang voordat Corona een begrip was, maakte ik kennis met de techniek van 61 points. Het verbaasde me dat een zo eenvoudige techniek een zo diepgaande ontspanning gaf.

Zenuwstelsel kalmeren

Tegenwoordig geef ik deze techniek ook wel eens aan het einde van mijn yogalessen. Het helpt om de concentratie te trainen, en tegelijk te ontspannen en het zenuwstelsel tot rust te brengen.

Als je de 61 points doet, word je door je lichaam geleid langs (jawel!) 61 punten. Je ligt makkelijk op je rug, je hoeft niets te doen behalve de stem van de docent te volgen en je aandacht steeds naar een ander punt in je lichaam te verplaatsen.

Naar binnen keren

Deze oefening helpt om de aandacht naar binnen te keren, ook wel pratyahara genoemd (een van de acht takken aan de boom van yoga). In onze wereld, waar we continu gebombardeerd worden door prikkels van buiten, is dit een heel waardevolle oefening.

Slapen mag

Volgens sommige docenten is het absoluut niet de bedoeling dat je in slaap valt tijdens deze oefening. Maar daar ben ik het niet mee eens. Als je gaat vechten tegen de slaap, kom je in een kramp terecht waardoor ontspannen gewoon onmogelijk wordt. Dus maak je niet druk als je indommelt. Probeer het gewoon een andere keer opnieuw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *