Verwacht jij een sixpack nadat je twee keer naar de sportschool bent geweest? Nee? Geef er dan niet de brui aan na twee mediatiepogingen, met de gedachte ‘dit is niets voor mij’. Mentale training lijkt erg op wat je doet in de sportschool: je traint je ‘aandachtsspier’.
Quick fixes bestaan niet. Maar uitgestelde bevrediging is lastig, zeker voor ons, ongeduldige, perfectionistische westerlingen. We willen NU resultaat. En als nu niet lukt, dan toch na zo’n twee of drie keer oefenen.
Maar alle voordelen die meditatie te bieden heeft, laten zich pas zien als je regelmatig oefent. Het hoeft niet moeilijk of onaangenaam te zijn. Ik geef je 7 tips om te beginnen met mediteren – en te blijven mediteren.
1 Maak een plan
Kijk in je agenda om te zien wat voor jou het beste moment is: heb je ’s ochtends tijd, midden op de dag, of juist ’s avonds? En hoe lang moet een meditatiesessie duren? Wees niet te ambitieus. Lange sessies kunnen al snel demotiveren. Het is beter om te beginnen met 5 tot 10 minuten en dan langer te gaan zitten als je er een beetje aan gewend bent. Als je hebt besloten wat voor jou het beste moment is, zet het dan in je agenda en neem je voor iedere dag te oefenen.
2 Vind je plek
Of het nu je slaapkamer is, of je stoel in de trein, of je favoriete plek op de bank: vind de plek die voor jou comfortabel is. Het moet een plek zijn waarvan je zeker weet dat je ongestoord kunt zitten. Als je in de trein mediteert, gebruik dan (noise canceling) oortjes of een koptelefoon en een meditatie-app (zie Tip 4).
3 Zit gemakkelijk
Veel mensen denken dat je per se in kleermakerszit moet zitten wanneer je mediteert, maar dat is een misverstand. Zolang je maar actief rechtop zit (dus met een rechte rug), maakt het niet uit hoe je zit. Je kunt op een kussen zitten, op de grond, in een stoel of op de grond. Als kleermakerszit niet prettig zit, maar je wilt wel op de grond zitten, probeer dan wat in Japan seiza heet: geknield met je billen op je hielen.
4 Vind digitale hulp
Een app kan heel handig zijn wanneer je begint met mediteren. Een geleide meditatie maakt het makkelijker om je aandacht te richten, en je kunt er duizenden vinden online. Zelfs als je alleen maar een timer gebruiken, helpt: je hoeft de klok niet in de gaten te houden en wanner je tijd om is, hoor je vanzelf een piepje (of een klankschaal, of een belletje of wat jij dan ook fijn vindt). Ik vind Insight Timer een heel fijne meditatie-app, maar er zijn er heel veel om uit te kiezen.
5 Wees geduldig
Of je nu in stilte zit of luistert naar een geleide meditatie, vroeg of laat zul je merken dat je aandacht begint af te dwalen. Wees geduldig als dit gebeurt: het is normaal. Het is een misverstand om te denken dat je meditatie is mislukt wanneer je hoofd niet leeg is. We hebben allemaal last van de ‘Monkey Mind’, en wanneer je ermee wordt geconfronteerd, vergeet dan niet dat het menselijk is. Richt je aandacht op een vriendelijke manier opnieuw op de meditatie en ontspan.
6 Maak je niet druk als je een keertje overslaat
Het is een goed idee om elke dag te mediteren, maar misschien is dat niet zo realistisch als je een druk leven hebt. Dus: maak je niet druk als je een of meerdere sessie overslaat. Je kunt morgen altijd opnieuw beginnen. Doe wat je kunt. Je druk maken over je gemiste sessie geeft alleen maar onnodige stress.
7 Begin wanneer je je goed voelt (of ten minste oké)
Mediteren kalmeert de geest en brengt je zenuwstelsel tot rust, daarom proberen zo veel mensen het als ze zich overspannen, gestrest of angstig voelen. Maar dat is als het installeren van rookmelders wanneer je huis al in brand staat. Je hebt dan niet de rust en kalmte om te mediteren. Train je aandachtsspier wanneer je je relatief goed voelt, wanner je de mentale capaciteit en de energie hebt. Dan wordt het ook makkelijker om te mediteren als je je gestrest voelt.
Bron:
Ontspannen voor beginners, Minder stress met yoga en meditatie, 9789000355341, Gilleske Kreijns