Een supereenvoudige oefening voor eerste hulp bij onrust

De polyvagaaltheorie: een ingewikkeld woord. En ik moet toegeven, het is ook geen eenvoudige theorie. Ik lees en luister er veel over, en langzaam begint mijn beeld van hoe de theorie werkt steeds helderder te worden.

Maar het mooie is dat je de theorie niet hoeft te kennen, of te begrijpen, om ermee te werken en er profijt van te hebben. Helemaal niet zelfs.

Snel van onrust naar rust

Een goed voorbeeld hiervan is de verlengde uitademing, een oefening die bij yogalessen vaak wordt toegepast, maar die je ook heel goed in je dagelijks leven kunt toepassen. De oefening is heel simpel en kan je binnen een paar minuten van onrust naar rust brengen.

Op iedere uitademing wordt je hartslag is iets lager, en op iedere inademing iets hoger. Hoe langer de uitademing duurt, hoe meer je je zenuwstelsel vertelt dat het mag ontspannen. Met als resultaat dat je ademtempo langzamer wordt en je bloeddruk daalt.

Kort maar heel krachtig

Je begint je rustiger te voelen, al binnen een paar minuten. Ik ken niet veel andere oefeningen die zo goed en snel werken. Het is echt bijzonder

Een tip: maak de uitademing niet té lang, en trek ook je buikspieren niet helemaal in als je uitademt. Dan ontstaat er te veel spanning en slaat juist je ‘alarmsysteem’ weer aan.

In onderstaande video leg ik je stap voor stap uit hoe je de oefening doet, en geef ik je een extra tip om je uitademing makkelijk langer te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *