In je lijf wonen

Vraagje: wanneer heb jij je lijf voor het laatst gevoeld?

En dan bedoel ik: echt gevoeld, dus niet de laatste keer dat je vloekend naar je voet greep toen je op een legoblokje stapte, of die irritante keelpijn toen je verkouden was. Dat zijn pijnsignalen.

Wanneer voelde je voor het laatst dat je een lichaam hébt? Wanneer was je je bewust van je vingertoppen op je hoofdhuid toen je je haar waste? Of van je arm die omhoog ging om een kopje uit de kast te pakken?

Eerlijk zeggen: waarschijnlijk is dat alweer even geleden.

[tekst gaat door onder afbeelding]

Wees gerust, je bent niet de enige. De meeste mensen voelen hun lichaam niet of nauwelijks. We voelen pas dat we een voetzool hebben als we op een scherp stukje plastic gaan staan. Zodra de pijn is verdwenen, voelen we weer vrijwel niets.

50.000 gedachten per dag

Want het is ons hoofd dat alle aandacht opeist. We worden overspoeld door een constante stroom van gedachten die elkaar razendsnel opvolgen: gemiddeld zo’n 50.000 (!) op een dag. Die gedachten trekken zo sterk onze aandacht dat we signalen van ons lichaam niet meer oppikken. Je typt erop los op je laptop, je fietst door de stad, je eet een bord spaghetti, je drinkt een biertje in de kroeg: allemaal zonder dat je ervan bewust bent dat je een lichaam hebt.

Automatische piloot

Zelfs op de sportschool zijn we vaak zo in gedachten verzonken dat ons lichaam eenzaam kilometers maakt op de loopband terwijl we in gedachten de vergadering van eerder die dag nog eens herkauwen. We leven op de automatische piloot.

Eigenlijk onbegrijpelijk, want je lichaam doet zo zijn best voor jou. Het brengt je overal naartoe, verteert je eten voor je, breekt de alcohol die je drinkt weer netjes af, slaat aanvallen van virussen en bacteriën af. Zonder je lichaam ben je (letterlijk!) nergens. En toch lukt het ons bijna nooit om het te voelen, laat staan er dankbaar voor te zijn.

Je lichaam is een huis

In de haptonomie wordt dit ‘in je hoofd zitten’ vergeleken met het bewonen van een huis. Het lichaam is een huis met vele kamers. Je benen vormen het fundament; het gebied van bekken en buik zijn de begane grond; de eerste verdieping bestaat uit borst-schouders en je hoofd is de zolder. Wij zitten dus de hele dag op onze zolderkamer. De rest van het huis staat leeg. En omdat het niet bewoond wordt, raakt het langzaam in verval.

Oefening

  • Ga nu eens bij jezelf na hoe je erbij zit terwijl je dit leest.
  • Heb je uit gewoonte je favoriete leeshouding aangenomen?
  • Zit je eigenlijk wel lekker?
  • Hoe voelen je schouders aan?
  • Is er ergens een teveel aan spanning?
  • Zit je in een ongemakkelijke houding zonder het te voelen?
  • Zit je kleding lekker of heb je eigenlijk een te strakke broek of BH aan?
  • Ontspan die gebieden van je lichaam die nu gespannen voelen, en merk op wat het effect is: zo voelt het om een lichaam te hebben.

Bewoon je lichaam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *