Ujjayi-adem stimuleert de nervus vagus

De oude yogi’s in India kenden de helende uitwerking van ademoefeningen al. Daarom is 1 van de 8 takken van yoga pranayama: ademoefeningen, of beheersing van de adem.

En wanneer je je, zoals ik, verdiept in de polyvagaaltheorie en de werking van de nervus vagus, zie je dat de wetenschap bevestigt: het werkt! Oude wijsheid en moderne neurowetenschap vallen samen.

Hoe doe je de ujjayi-adem?

Neem nou de ujjayi-adem. Dit is een heel bekende techniek onder yogi’s. Je doet het als volgt: trek je keel iets samen, alsof je gaat fluisteren. Of: alsof je met je adem een spiegeltje wilt laten beslaan. Adem dan uit. Hoor je hoe dat klinkt? Een zacht ruisend geluid.

Adem dan rustig verder in en uit, met je mond gesloten. Je ademt door je neus en je hoort het geluid van de ujjayi-adem.

Hoe werkt de ujjayi-adem op de nervus vagus?

Misschien merk je na een poosje dat je je rustiger en helderder gaat voelen. Dan weet je dat de nervus vagus zijn werk doet.

Hoe het werkt? De nervus vagus heeft uitlopers die naar de keel (stembanden) en het oor (middenoor) lopen. Dus door je keel samen te trekken en te luisteren naar het ruisende geluid, stimuleer je de nervus vagus op meerdere punten en ontstaat er ontspanning.

nervus vagus en yoga
De nervus vagus: oren en keel

Rustige, diepe ademoefeningen hebben sowieso een rustgevend effect, omdat diepe buikadem het middenrif stimuleert, en dus ook de nervus vagus, die nauw verbonden is met de ademspier. Maar de ujjayi heeft iets extra’s, want deze ademtechniek werkt ook op de keel en de oren.

Hoe doe je de ujjayi-adem: video

Je ziet hier een filmpje waarin ik je uitleg hoe je de ujjayi-adem doet.

Heb je het geprobeerd? Laat me weten wat je ervan vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *