In het oog, in het hart

Misschien een beetje een eng verhaal, maar uiteindelijk ook een goed verhaal (als je van ontspanning houdt).

Oogyoga roept een ontspannningsreflex op

Aan het begin van de 20ste eeuw ontdekten chirurgen dat wanneer ze tijdens een oogoperatie een van de oogspieren aanraakten (met een haak bijvoorbeeld), dat leidde tot een daling van de hartslag.

Meestal een tijdelijke daling, niet dramatisch. De oplossing was even wachten: meestal herstelde de hartslag zich dan weer. Tot zover het enge gedeelte…

De oog-hartreflex

Dit dalen van de hartslag heet de ‘oculocardiale reflex’ (of in gewoon Nederlands: de oog-hartreflex). Later werd duidelijk dat deze reflex niet alleen optreedt wanneer je een van de twaalf oogspieren aanraakt, maar ook wanneer je druk geeft op de oogbollen, en wanneer je de ogen op bepaalde manieren beweegt.

Oogyoga geeft ontspanning

Is het toeval dat in yoga ook wordt gewerkt met het bewegen van de oogspieren en het zachtjes druk uitoefenen op de ogen? Ik denk van niet. Hoewel de oude yogi’s misschien niet wisten hoe de reflex werkt, wisten ze wel dát het werkt: oogyoga leidt tot ontspanning.

Misschien is het niet heel verrassend dat in deze reflex de nervus vagus een grote rol speelt: die zenuw is namelijk de verbinding tussen de ogen en het hart. De vagus geeft als het ware een seintje aan het hart: ‘het is veilig, je mag ontspannen.’

Ontspanning oproepen

Je kunt de reflex oproepen door de ogen op bepaalde manieren te bewegen en te richten, maar ook door druk uit te oefenen op de ogen, bijvoorbeeld met de handen.

Nu weet je ook meteen waarom zo veel mensen het prettig vinden om een oogkussentje op de ogen te leggen tijdens de eindontspanning (aanrader, ook voor thuis!).

In onderstaand filmpje geef ik je een mooie oefening om de oog-hartreflex op te wekken.

Veel plezier met oefenen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *