Waarom je nek draaien voor veiligheid?

Veel oefeningen voor de nervus vagus hebben te maken met de ogen, de schouders en de nek. Maar waarom eigenlijk?

Neuroceptie

Je moet eerst iets weten over het begrip ‘neuroceptie’. Onze zintuigen staan via zenuwbanen in verbinding een soort van ‘veiligheidsscanner’.

Alles wat je hoort, ziet, voelt, proeft of ruikt, wordt allemaal razendsnel verwerkt zodat er een conclusie uitkomt: ‘je bent veilig’ of ‘je bent niet veilig’. Dit is overigens een automatisch proces is dat helemaal buiten ons bewustzijn om gaat.

De nervus vagus speelt belangrijke een rol bij neuroceptie: deze fungeert als een soort superhighway voor informatie over (on)veiligheid. Dit was voor onze verre voorouders van vitaal belang.

On(veiligheid) en overleven

Stel je maar eens voor: lopend over de savanne op zoek naar voedsel, was het voor jager-verzamelaars heel belangrijk dat ze goed om zich heen konden kijken om alle signalen van veiligheid of onveiligheid in zich op te nemen. En daarbij was een soepele, beweeglijke nek vaak een kwestie van leven of dood.

Een oefening om de nek te draaien

Daarom hebben oefeningen om de nek soepeler te maken een positief effect op de werking van de nervus vagus: die wordt actief en levendig en kan ons de weg terug wijzen naar een gevoel van veiligheid.

In onderstaand filmpje geef ik je een hele simpele oefening voor de nek om de vagus te activeren en meer rust te ervaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *