Een hoofd op pootjes

Ken je dat gevoel? Dat je aan het einde van de dag je lichaam nauwelijks nog voelt? Dat je door alle verantwoordelijkheden en taken (en de stress die daar misschien mee gepaard gaat) helemaal in je hoofd bent gaan zitten?

Oefening die te maken hebben met de nervus vagus helpen je om de verbinding met je lijf weer te herstellen. De nervus vagus is de langste zenuw van ons lichaam en hij loopt langs allerlei belangrijke gebieden in het lichaam: ogen, oren, keel, hart, longen, maag, lever en darmen.

Afferent en efferent

En heel belangrijk: zo’n 80% van de zenuwvezels van de vagus zijn ‘afferent’: dat betekent dat ze informatie van het lichaam naar de hersenen brengen. 20% van de zenuwvezels is ‘efferent’: die brengen informatie van het brein naar het lichaam.

Informatiesnelweg

De nervus vagus speelt zo dus een belangrijke rol in het voelen van het lichaam en alles wat zich daarin afspeelt. Hij wordt ook wel eens de ‘information superhighway’ van ons lichaam genoemd.

Weer verbinding maken

In onderstaande video laat ik je zien hoe je de weer verbinding maakt met je lichaam door heel eenvoudig een hand op je hart en een hand op je buik te leggen. Zo begin je rustig weer te voelen hoe je je voelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *