Diep ademen stimuleert de nervus vagus en geeft rust

Een dreigende deadline, de zoveelste vertraagde trein of een snauwende partner: heel vaak interpreteer je (onbewust) situaties als gevaarlijk – zelfs levensbedreigend – waardoor je in een stresstoestand belandt. Die toestand kan hardnekkig zijn als je niet weet hoe je eruit moet komen. Gelukkig kun je leren hoe je jezelf kalmeert door middel van de adem.

Diep ademen (ook wel diafragmaal ademen genoemd) stimuleert de nervus vagus en kan heel goed helpen om je rust te (her)vinden.

‘Gevaar’ zorgt voor een hoge adem

Het middenrif (of diafragma) is de grote spier waarmee je normaal gesproken ademt. Maar wanneer je gevaar waarneemt, of dat nu reëel is of ingebeeld, dan verplaatst de ademhaling zich naar boven: je gaat ‘hoger’ ademen. Daarbij gebruik je (onbewust) andere spieren, zoals bijvoorbeeld spieren in je schouders en zelfs in je hals.

Hoog ademen kan chronisch worden

‘Hoog’ ademen zet je je sympatische zenuwstelsel aan: het wakker je vecht-of-vluchtreactie aan. Af en toe, als er echt iets aan de hand is, is zo’n stressreactie heel nuttig, maar meestal is dat maar heel kort.

Door allerlei oorzaken blijven we vaak hangen in deze staat en krijgen we last van chronische stress, bijvoorbeeld omdat ons systeem een deadline of een vertraagde trein ook interpreteert als ‘gevaar’. Of een boze leidinggevende, of een partner die kortaf tegen je doet.

Daarbij zijn we vaak niet in staat om de stressrectie ‘af te ronden’ zoals veel dieren dat doen: die laten de opgebouwde spanning los door te schudden of te trillen (of heel hard rondjes te rennen door de woonkamer, als het huisdieren zijn). Daarna keren ze weer teug naar een staat van rust en ontspanning.

Activeer de nervus vagus met diafragmaal ademen

Gelukkig kun jij ook die staat van rust weer vinden. Door de ademhaling bewust naar beneden te brengen, door een diafragmale adem te beoefenen, activeer je de nervus vagus en ontstaat er een ontspanningsreactie.

Op maandag 16 oktober geef ik een online les die gaat over de diafragmale adem. Ik geef je handvatten en technieken om deze adem te oefenen. Je kunt deze technieken gebruiken als ‘eerste hulp’ in stress-situaties, maar je kunt ze ook gebruiken voor een duurzamer effect.

Bij regelmatig oefenen zul je merken dat je steeds sneller in staat bent om vanuit een stressvolle situatie van een hoge adem weer terug te schakelen naar een diepere buikadem. Het effect: minder stress en meer ontspanning in je lijf en in je hoofd.

Deze les duurt 75 minuten, is alleen online te volgen via Zoom en kost € 15,-. Je kunt naderhand de les nog twee weken lang terugkijken via de link die je naderhand toegestuurd krijgt.

Je reserveert je plek via de website van Yogaya, je hoeft geen abonnement te hebben en kunt de les los afnemen.

Een voorproefje zie je in deze video, die gaat over de Ujjayi-adem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *