Een text neck is killing voor de nervus vagus (en een oefening)

De nervus vagus is een van de langste zenuwen in ons lichaam: hij loopt vanaf de hersenstam via de onder meer de keel, het hart en longen helmeaal tot in de buik. En zo is deze zenuw een belangrijke verbinding tussen ons lichaam en onze geest.

De vagus speelt en belangrijke rol in ons autenome zenuwstelsel, en dan met name in ons vermogen om vanuit een staat van stress weer terug te keren naar een staat van ontspanning.

Text neck beknelt de vagus

Helaas kan de nervus vagus (ook omdat het zo’n lange zenuw is) makkelijk bekneld raken. Vaak onstaan die beknellingen door een verkeerde houding. En dat is iets waar we bijna allemaal last van hebben.

Bijvoorbeeld een hoofd dat te ver naar voren staat ofwel Forward Head Position (FHP). Door beeldschermwerk, maar ook de veel op je smartphone te kijken (de beruchte ’text neck’), gaat je hoofd verder naar voren staan en komt de nervus vagus in de knel.

Human anatomy showing wrong postures of using the phone. Wrong angle look at the device screen, causing a problem called “text neck”.

Een beknelde nervus vagus kan zijn werk niet meer goed doen, en dat kan leiden tot allerlei klachten: stress of angst, maar ook problemen met de spijsvertering.

Maak de nek los en geef de vagus ruimte

Gelukkig zijn er allerlei dingen die kunt doen om de nervus vagus de ruimte te geven. In onderstaande video geef ik je een oefening om de nek te rekken. Zo geef je de vagus weer ruimte op het punt waar hij vanuit de hersenstam het lichaam in gaat.

Je kunt deze oefening zittend doen, dus ook op je werk, en als je regelmatig een paar mminuten oefent, zul je al snel het resultaat gaan voelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *