Ik heb een e-cursus gemaakt over de nervus vagus

Gilleske zit glimlachend in de yogaschool

Ik heb een e-cursus gemaakt over de nervus vagus. En dat idee kwam niet uit het niets. Het was een natuurlijke stap in mijn eigen reis van genezing en zelfontdekking. Als iemand die jarenlang worstelde met depressie en angststoornissen, had ik meer dan eens het gevoel dat ik vastzat in een vicieuze cirkel van negatieve gedachten, spanning en emotionele uitputting. Toen ik rond de veertig was, leek er geen einde te komen aan de constante storm in mijn hoofd.

Het ontbrekende puzzelstukje

Mijn zoektocht naar verlichting begon met gesprekken met therapeuten, het proberen van medicatie en het lezen van zelfhulpboeken. Maar wat me vooral erg hielp, was yoga. En in de yogawereld kwam ik steeds vaker de term ‘nervus vagus’ tegen. Misschien was dit wel het ontbrekende stuk van de puzzel.

Fysieke, mentale en emotionele balans

De nervus vagus, de tiende hersenzenuw, speelt een cruciale rol in ons autonome zenuwstelsel. Hij reguleert de verbinding tussen hersenen en organen, en heeft invloed op de fysieke, mentale en emotionele balans. Toen ik ontdekte dat de nervus vagus een belangrijke rol speelt in het kalmeren van de vecht-of-vluchtreactie, voelde ik een enorme opluchting. Dit was het mechanisme waar ik naar op zoek was: een manier om mijn zenuwstelsel te kalmeren en mijn lichaam weer in balans te brengen.

De sleutel tot herstel

Mijn persoonlijke ervaring met ademhalingsoefeningen, meditatie en andere technieken die gericht zijn op de nervus vagus was transformerend. Door het bewust activeren van deze zenuw, kon ik mijn stressrespons verminderen en mijn lichaam terugbrengen naar een staat van rust. Het was alsof ik de sleutel vond tot mijn eigen herstel, en langzaam begon ik te begrijpen hoe ik mijn lichaam kon leren ontspannen, zelfs in momenten van angst.

Praktische oefeningen

Door mijn ervaringen werd ik steeds meer geïnspireerd om deze kennis te delen. Niet alleen de wetenschappelijke uitleg over de nervus vagus, maar ook de praktische oefeningen die zo’n impact op mijn eigen leven hadden gehad. Ik wilde anderen helpen om hun zenuwstelsel te kalmeren, net zoals ik dat had gedaan. De oefeningen die ik zelf dagelijks deed, zoals ademoefeningen, zelfmassage, lichaamswerk en yoga, gaven me de tools om mijn angst te beheersen en mijn gemoedstoestand te stabiliseren.

Jouw pad naar zelfgenezing

Het idee om een cursus te maken, kwam voort uit de wens om mensen te begeleiden op hun eigen pad naar zelfgenezing. Ik geloof dat we allemaal toegang hebben tot innerlijke kracht die ons kan helpen om onszelf te kalmeren en weer in balans te komen. Het is geen magische oplossing, maar een systematische benadering die ons zenuwstelsel leert om weer in harmonie te werken met ons lichaam en geest.

Handvatten voor jouw welzijn

De cursus die ik heb ontwikkeld, is een weerspiegeling van mijn eigen reis. Het biedt inzicht in de werking van de nervus vagus, maar geeft vooral praktische oefeningen die je dagelijks kunt gebruiken. Of je nu last hebt van angst, depressie of gewoon op zoek bent naar manieren om je zenuwstelsel te ondersteunen, de cursus biedt handvatten die je helpen je welzijn te verbeteren.

De nervus vagus als bondgenoot

Ik heb zelf ervaren hoe krachtig de verbinding tussen lichaam en geest kan zijn, en ik wil die kennis heel graag doorgeven. Mijn ervaring met depressie en angst heeft me geleerd dat de oplossing niet van buitenaf komt, maar van binnenuit. Door terug te keren naar onszelf – door te leren luisteren naar ons lichaam. De nervus vagus is daarin mijn bondgenoot, en ik ben dankbaar dat ik mijn reis met anderen kan delen.

Meer informatie o;ver de cursus vind je hier.

Our Polyvagal World: het nieuwe boek van Stephen Porges

Het meest leesbare boek tot nu toe

Het nieuwe boek van Stephen Porges heet Our polyvagal world. Hij schreef het samen met zijn zoon Seth.

En die samenwerking maakt dit boek met afstand het leesbaarste boek van Porges tot nu toe. Stephen is wetenschapper, geen schrijver. Maar gelukkig is Seth dat wel.

De veiligheidsparadox

Een van de belangrijkste ideeën die vader en zoon Porges benadrukken, is dat we vaak wel veilig zijn, maar ons helemaal niet zo voelen. Want hoe voel jij je als je door het poortje moet bij de security op het vliegveld? Die checks zijn bedoeld om ons veilig te houden, maar ik word er meestal juist onrustig van: heb ik niet toch per ongeluk een kilo hasj in m’n tas zitten?

Dezelfde veiligheidparadox geldt voor schoolkinderen in de VS die ’s ochtends door detectiepoortjes moeten om er zeker van te zijn dat er geen vuurwapens naar binnen komen. Het creëert misschien een veilige situatie, maar ons zenuwstelsel ervaart dat niet zo.

En, zoals Porges senior in eerdere boeken al duidelijk maakte, alleen als we ons echt veilig voelen, kunnen we ontspannen, kan ons lichaam zich herstellen en kan onze geest tot rust komen. De nervus vagus speelt hierin een grote rol.

Veilig zijn in je dagelijks leven

Dit thema van veiligheid versus onveiligheid wordt in het boek verder uitgewerkt, met voor iedereen herkenbare voorbeelden. Zo wordt gekeken naar de veiligheidsparadox in het verkeer, in scholen, op werkplekken, en zelfs in het gevangeniswezen. En, niet te vergeten: tijdens de pandemie.

Daarmee geeft dit boek heel praktische handvatten om de polyvagaaltheorie daadwerkelijk toe te gaan passen. Niet alleen om jezelf veiliger te voelen, maar ook om een vriendelijkere, meer compassievolle samenleving te creëren.

Klinkt idealistisch? Ja, misschien wel. Maar je kunt gewoon bij jezelf beginnen.

In de 7-weekse online cursus Vrienden worden met je zenuwstelsel leer je hoe jezelf reguleert (je zenuwstelsel en dus je lichaam en geest tot rust brengt). Alle oefeningen zijn gebaseerd op de polyvagaaltheorie van Stephen Porges.

Wat een schrik die exitpolls

angst door verkiezingen meditatie om gedachten te observeren

Angstaanjagende exitpolls

Gisteravond besloot ik voor het naar bed gaan toch nog even de exitpolls te checken. Had ik dat maar niet gedaan. Ik ben zo geschrokken van de uitslag dat ik nog uren heb liggen malen voordat ik in slaap viel.

Wat moet er worden van ons land? In mijn hoofd kwamen de meest angstaanjagende scenario’s langs, tot aan een derde wereldoorlog.

Gelukkig werd toen de yogadocent in mij wakker, die zich herinnerde dat onze gedachten niet per se waar zijn. En dat we met allerlei fictieve angstgedachten ons zenuwstelsel op scherp zetten, waardoor ontspannen of in slaap vallen gewoon onmogelijk wordt.

Afstand tussen jou en de gedachten

Gelukkig is het mogelijk om wat afstand te creëren tussen ons en de gedachten. Ik doe dat door te mediteren. Stilzitten en je gedachten observeren. Eenvoudigweg de gedachten zien komen en gaan, als wolkjes aan de hemel.

Ben jij je eigenlijk bewust van de gedachten die door je hoofd gaan? En wat gedachten vervolgens doen met je zenuwstelsel en je stemming?

In deze meditatie (audiobestand) van 7 minuten help ik je afstand te nemen van je gedachten en rustig te blijven observeren

Hoe vaker je dit oefent, hoe makkelijker het wordt. Het geeft je de ruimte om je gedachten van een afstandje te bekijken. En dan kun je helderder zien of de gedachte eigenlijk wel klopt. En wat voor invloed de gedachte heeft op je stemming.

Don’t believe everything you think.

Een text neck is killing voor de nervus vagus (en een oefening)

De nervus vagus is een van de langste zenuwen in ons lichaam: hij loopt vanaf de hersenstam via de onder meer de keel, het hart en longen helmeaal tot in de buik. En zo is deze zenuw een belangrijke verbinding tussen ons lichaam en onze geest.

De vagus speelt en belangrijke rol in ons autenome zenuwstelsel, en dan met name in ons vermogen om vanuit een staat van stress weer terug te keren naar een staat van ontspanning.

Text neck beknelt de vagus

Helaas kan de nervus vagus (ook omdat het zo’n lange zenuw is) makkelijk bekneld raken. Vaak onstaan die beknellingen door een verkeerde houding. En dat is iets waar we bijna allemaal last van hebben.

Bijvoorbeeld een hoofd dat te ver naar voren staat ofwel Forward Head Position (FHP). Door beeldschermwerk, maar ook de veel op je smartphone te kijken (de beruchte ’text neck’), gaat je hoofd verder naar voren staan en komt de nervus vagus in de knel.

Human anatomy showing wrong postures of using the phone. Wrong angle look at the device screen, causing a problem called “text neck”.

Een beknelde nervus vagus kan zijn werk niet meer goed doen, en dat kan leiden tot allerlei klachten: stress of angst, maar ook problemen met de spijsvertering.

Maak de nek los en geef de vagus ruimte

Gelukkig zijn er allerlei dingen die kunt doen om de nervus vagus de ruimte te geven. In onderstaande video geef ik je een oefening om de nek te rekken. Zo geef je de vagus weer ruimte op het punt waar hij vanuit de hersenstam het lichaam in gaat.

Je kunt deze oefening zittend doen, dus ook op je werk, en als je regelmatig een paar mminuten oefent, zul je al snel het resultaat gaan voelen.

Wat yoga nidra je kan geven

Voorbij de ontspanning: wat yoga nidra je kan geven

Illustratie: Diana Sanchez

Lang heb ik gedacht dat yoga nidra een vorm van yoga is waarin het lichaam diep kan ontspannen en nieuwe energie kan opdoen. Ik hoorde wel eens zeggen dat een half uur nidra gelijkstaat aan vier uur slaap.

Ik vind het nogal een claim. Misschien is het waar. Misschien niet. Maar het is niet waar yoga nidra over gaat. Maar onlangs, tijdens een bijscholing bij Ontdek yoga, leerde Diana Aben me dat de die weldadige ontspanning pas het begin is van iets groters: een helende ervaring. En zo past het helemaal in mijn visie op wat yoga echt is.

Wat is yoga nidra?

Daarover later meer. Eerst zal ik uitleggen wat de basis van yoga nidra is. Misschien heb de term al eens zien langskomen, want deze oude vorm van yoga wint de laatste jaren steeds meer aan populariteit in het Westen.

Yoga nidra zou je kunnen vertalen als de yoga van de slaap (nidra is slaap in het Sanskriet), of de slaap van de yogi. Het lichaam wordt in slapende toestand gebracht, maar de mind blijft wakker. Dus geluiden worden nog wel gehoord, sensaties worden gevoeld, maar het lichaam ligt onbeweeglijk stil.

Yoga zonder houdingen

Er wordt dus niet gewerkt met houdingen en beweging, zoals je gewend bent van andere vormen van yoga, Je ligt alleen maar stil in savasana, (de lijkhouding), waarmee vrijwel iedere yogales wordt afgesloten. Luisterend naar de stem van de docent, zak je weg in een diepe een staat van diepe ontspanning. Maar je blijft wakker.

Het is dus niet hetzelfde als een tukje doen op je yogamat, het is niet de bedoeling dat je echt in slaap valt. Het mooie van deze staat van zijn, diepe ontspanning waarbij niets meer hoeft, is dat de deur naar het onderbewuste op een kier komt te staan.

Ontspannen is het begin

En daar begint het dus eigenlijk pas. Nidra gaat voorbij de ontspanning, naar een staat van openheid die alleen in diepe meditatie wordt bereikt. In die staat is het mogelijk om jezelf op een diep niveau te helen. Dat geldt trouwens voor alle vormen van yoga.

Wil je yoga nidra ervaren? Kom dan naar de workshop yoga nidra en ligconcert op zondag 19 november bij Yogaya in Utrecht.

Hoe verdedig je je tegen onzichtbare vijanden?

Wij Nederlanders leiden een beschermd en veilig leven. Maar hoe kan het dan dat we ons toch zo vaak gestrest en angstig voelen?

De Vlaamse stressexpert Luc Swinnen het zegt in zijn boek Activeer je nervus vagus heel mooi: ‘Vergeet niet dat we in onze contreien al meer dan 75 jaar vrede kennen. Toch hebben veel mensen he gevoel dat ze in een ontzettend gevaarlijk tijd leven.’

Geen bedreiging, toch angst

Inderdaad, in Nederland is geen oorlog, er is gezondheidszorg voor iedereen, we hebben een hoog welvaartsniveau. Ook verbergen zich geen grote roofdieren in de struiken, klaar om ons te bespringen.

Toch hebben heel veel mensen last een onveilig gevoel, misschien wel meer dan ooit. Bij sommige mensen uit dat zich in een onduidelijk onrustig gevoel. Maar het kan ook serieuzere vormen aannemen: paniekaanvallen, fobieën of angststoornissen (over dat laatste kan ik helaas uit ervaring meepraten).

Geen verschil tussen nieuws en echt gevaar

Maar als we hiernaar kijken vanuit de polyvagaaltheorie, waarin de nervus vagus centraal staat, is het helemaal niet zo verbazend dat er in onze veilige wereld zo veel angst is. We hebben namelijk te maken met onzichtbare vijanden, vaak voorgeschoteld door de media: terrorisme, klimaatopwarming, oorlog.

Als we filmpjes zien van bombardementen op ziekenhuizen, of politici horen spreken over overvolle ic’s, of wanneer we lezen over het aantal slachtoffers van de meest recente aardbeving in Afghanistan, geeft dat ons een onveilig gevoel, want ons zenuwstelsel ‘ziet’ verschil niet tussen deze signalen en daadwerkelijke, directe bedreigingen.

Dus als je vaak nieuws over oorlog, klimaatrampen of aanslagen tot je neemt, dan reageert je zenuwstelsel alsof er een reëel gevaar is. Het resultaat? Chronische stress, gevoelens van onrust en angst.

Geef signalen van veiligheid

Maar hoe los je dit dan op, als het niet echt is? Dan maar helemaal geen nieuws meer volgen? Nee, dat is niet de oplossing, denk ik. Maar consumeer nieuws met mate.

Wat goed werkt, is tegenwicht geven aan al die signalen van gevaar door je systeem signalen van veiligheid te geven. Zo breng je je zenuwstelsel weer in balans.

Hoe geef je boodschappen van veiligheid? Dat kan op vele manieren: ademoefeningen, bewegen, visualisaties, ontspanningsoefeningen.

Oefen regelmatig

Signalen van veiligheid moeten vaak herhaald worden, want ons zenuwstelsel is vooral gericht op het herkennen van gevaar. Hoe vaker je ermee bezig bent, hoe beter.

En daarvoor hoef je echt niet dagelijks een uur te gaan zitten mediteren. Een paar keer per dag een paar minuten aandacht geven aan de staat van je zenuwstelsel is al heel helend.

Wil je jezelf tot rust brengen? Je zenuwstelsel laten weten dat alles veilig is? Doe dan bijvoorbeeld de verlangde uitademing: een eenvoudige oefening die je overal kunt doen en die niet veel tijd kost. Hij is heel effectief.

Diep ademen stimuleert de nervus vagus en geeft rust

Een dreigende deadline, de zoveelste vertraagde trein of een snauwende partner: heel vaak interpreteer je (onbewust) situaties als gevaarlijk – zelfs levensbedreigend – waardoor je in een stresstoestand belandt. Die toestand kan hardnekkig zijn als je niet weet hoe je eruit moet komen. Gelukkig kun je leren hoe je jezelf kalmeert door middel van de adem.

Diep ademen (ook wel diafragmaal ademen genoemd) stimuleert de nervus vagus en kan heel goed helpen om je rust te (her)vinden.

‘Gevaar’ zorgt voor een hoge adem

Het middenrif (of diafragma) is de grote spier waarmee je normaal gesproken ademt. Maar wanneer je gevaar waarneemt, of dat nu reëel is of ingebeeld, dan verplaatst de ademhaling zich naar boven: je gaat ‘hoger’ ademen. Daarbij gebruik je (onbewust) andere spieren, zoals bijvoorbeeld spieren in je schouders en zelfs in je hals.

Hoog ademen kan chronisch worden

‘Hoog’ ademen zet je je sympatische zenuwstelsel aan: het wakker je vecht-of-vluchtreactie aan. Af en toe, als er echt iets aan de hand is, is zo’n stressreactie heel nuttig, maar meestal is dat maar heel kort.

Door allerlei oorzaken blijven we vaak hangen in deze staat en krijgen we last van chronische stress, bijvoorbeeld omdat ons systeem een deadline of een vertraagde trein ook interpreteert als ‘gevaar’. Of een boze leidinggevende, of een partner die kortaf tegen je doet.

Daarbij zijn we vaak niet in staat om de stressrectie ‘af te ronden’ zoals veel dieren dat doen: die laten de opgebouwde spanning los door te schudden of te trillen (of heel hard rondjes te rennen door de woonkamer, als het huisdieren zijn). Daarna keren ze weer teug naar een staat van rust en ontspanning.

Activeer de nervus vagus met diafragmaal ademen

Gelukkig kun jij ook die staat van rust weer vinden. Door de ademhaling bewust naar beneden te brengen, door een diafragmale adem te beoefenen, activeer je de nervus vagus en ontstaat er een ontspanningsreactie.

Op maandag 16 oktober geef ik een online les die gaat over de diafragmale adem. Ik geef je handvatten en technieken om deze adem te oefenen. Je kunt deze technieken gebruiken als ‘eerste hulp’ in stress-situaties, maar je kunt ze ook gebruiken voor een duurzamer effect.

Bij regelmatig oefenen zul je merken dat je steeds sneller in staat bent om vanuit een stressvolle situatie van een hoge adem weer terug te schakelen naar een diepere buikadem. Het effect: minder stress en meer ontspanning in je lijf en in je hoofd.

Deze les duurt 75 minuten, is alleen online te volgen via Zoom en kost € 15,-. Je kunt naderhand de les nog twee weken lang terugkijken via de link die je naderhand toegestuurd krijgt.

Je reserveert je plek via de website van Yogaya, je hoeft geen abonnement te hebben en kunt de les los afnemen.

Een voorproefje zie je in deze video, die gaat over de Ujjayi-adem.

Wonderbaarlijk simpel

Sommige oefeningen voor de nervus vagus zijn zo simpel dat het moeilijk te geloven is dat ze echt werken. Dit is is er zo eentje: eenvoudig een hand onder je oksel leggen, kan het nog simpeler?

Toen wist ik niet hoe en waarom het werkte, maar nu heb ik er een verklaring voor. Niet dat een wetenschappelijke onderbouwing altijd en overal nodig is. Als het werkt, dan werkt het.

Als het werkt, dan werkt het

Het grappige is dat ik deze technniek al kende voordat ik ‘m leerde bij een workshop over yoga en de nervus vagus. Mijn yogaleraar leerde hem mij jaren geleden al. Ietsjes anders: hij legde zijn rechtervuist in zijn linkeroksel en oefende dan wat druk uit.

Het is weer de nervus vagus

Maar toch: ook hier is de link weer de nervus vagus, die een uitloper heeft naar het hart. Die de stimuleren via je oksel, roep je een ontspanningsrespons op.

In onderstaand filmpje laat ik je zien hoe je het doet.

https://youtu.be/z3ieuFPKtr0

Laat spanning los en geef de nervus vagus ruimte

De nervus vagus ontspring aan de hersenstam, het oudste deel van je hersenen. Het is dus het gedeelte van de hersenen dat als eerst volledig ontwikkeld is. De eerste gewervelde dieren hadden al een hersenstam.

Zwervende zenuw

Aan de onderkant van de hersenstam, het gebied bovenaan je nek, ontspringen een aantal hersenzenuwen. De langste is de nervus vagus.

Van je hersenstam loopt deze zenuw langs allerlei organen helemaal naar je buik. Vandaar ook de naam ‘nervus vagus’: zwervende zenuw.

Ruimte voor de vagus

Als je veel spanning in je nek hebt, kan de nervus vagus in de knel komen, en dan kan hij z’n werk minder goed doen. Dat kan leiden tot problemen met ontspanning.

In onderstaande video geef ik je een eenvoudige oefening om de nek te ontspannen en zo de nervus vagus weer wat ruimte te geven.

https://youtu.be/iXy5PoIhSUk

Een hoofd op pootjes

Ken je dat gevoel? Dat je aan het einde van de dag je lichaam nauwelijks nog voelt? Dat je door alle verantwoordelijkheden en taken (en de stress die daar misschien mee gepaard gaat) helemaal in je hoofd bent gaan zitten?

Oefening die te maken hebben met de nervus vagus helpen je om de verbinding met je lijf weer te herstellen. De nervus vagus is de langste zenuw van ons lichaam en hij loopt langs allerlei belangrijke gebieden in het lichaam: ogen, oren, keel, hart, longen, maag, lever en darmen.

Afferent en efferent

En heel belangrijk: zo’n 80% van de zenuwvezels van de vagus zijn ‘afferent’: dat betekent dat ze informatie van het lichaam naar de hersenen brengen. 20% van de zenuwvezels is ‘efferent’: die brengen informatie van het brein naar het lichaam.

Informatiesnelweg

De nervus vagus speelt zo dus een belangrijke rol in het voelen van het lichaam en alles wat zich daarin afspeelt. Hij wordt ook wel eens de ‘information superhighway’ van ons lichaam genoemd.

Weer verbinding maken

In onderstaande video laat ik je zien hoe je de weer verbinding maakt met je lichaam door heel eenvoudig een hand op je hart en een hand op je buik te leggen. Zo begin je rustig weer te voelen hoe je je voelt.