Over mij

‘Ontspannen voor beginners’ is de titel van een boek dat ik schreef. Het verscheen in 2017. Mijn praktijk heet ook zo omdat we allemaal beginners blijven, ook wanneer we al ‘gevorderd’ zijn in het leven.

De ‘beginnersgeest’ (een begrip uit het boeddhisme) is open en zonder vooroordeel. Zo is ook de benadering in mijn praktijk.

Yoga ontdekt

Na een pad van school – studeren – werken, begon ik me rond mijn dertigste te verdiepen in yoga. Ik had wat last van werkstress en RSI, en ik had gehoord dat yoga daarbij zou kunnen helpen.

Yoga deed me zo veel goed dat ik besloot een docentenopleiding te gaan doen. Daarna ben ik yogales gaan geven, eerst bij andere yogascholen in Utrecht, en sinds 2015 bij Yogaya, de yogaschool die ik samen met mijn compagnon oprichtte. Daar geef ik wekelijks een aantal lessen. (Lees verder onder foto.)

Depressie en angst

Rond mijn veertigste kreeg ik een depressie, in combinatie met een angststoornis die me bijna volledig lamlegden. Na vrijwel alle alternatieven te hebben geprobeerd, heb ik zowel therapie als medicatie gehad om er weer bovenop te komen.

Ik had hier graag willen vertellen dat yoga en meditatie alleen me erdoor hebben geholpen, maar dat is niet waar. Nog steeds heb ik af en toe donkere buien en angsten, maar die heb ik geaccepteerd als deel van mijn leven. Ze zijn handelbaar en ze horen bij me. In dit filmpje vertel ik er wat meer over.

Uit je hoofd, in je lijf en lichter in het leven

In 2017 schreef ik mijn eerste boek: Ontspannen voor Beginners. Het gaat over yoga en meditatie, maar ook over omgaan met je energie en inzicht krijgen in je gewoonten en patronen. Uit je hoofd, in je lijf en lichter in het leven. Het bracht me veel inzichten en zette me ook aan het denken over hoe ik mijn kennis en ervaring kan gebruiken om anderen te helpen.

Alcoholvrij leven

Alcohol drinken was voor mij normaal, maar na mijn 40ste begon ik mijn drinkgedrag steeds meer als een probleem te zien. Ik vond het lastig om niet of weinig te drinken, terwijl ik tegelijk vond dat ik als yogadocent een lichtend voorbeeld moest zijn: een soort Jekyll en Hyde-verhaal.

Het worstelen met de vraag of ik wel of niet zou drinken, kostte zo veel energie. Uiteindelijk ben helemaal gestopt met alcohol, iets wat ik iedereen gun die zich zorgen maakt over zijn drankgebruik. Het leven zonder alcohol is zoveel mooier.

Sinds begin 2023 maak ik deel uit van Team Sober, dat mensen helpt om vrij te leven, voorbij alcohol.

Ervaringsdeskundige en ontspanningsexpert

Ik ben ervaringsdeskundige op het gebied van angst, depressie, stress en alcoholafhankelijkheid. Ook ben ik auteur, yogadocent, mindfulnessdocent en meditatiedocent. Ik bundel graag mijn kennis en ervaring om anderen te helpen op weg naar een lichter leven.

Opleidingen, trainingen en bijscholingen

  • Spiritualiteit voor therapeuten, coaches en andere hulpverleners, Jan Geurtz (2023)
  • De Kunst van Nuchter Leven voor Professionals, Petra Moes (2022)
  • Traumasensitieve Mindfulness voor Professionals, Centrum voor Aandacht (2022)
  • Teacher Training iRest Yoga Nidra, Richard Miller (online) (2021)
  • Yoga Nidra Bijscholing voor Professionals, Ontdek Yoga, Diana Aben, Haarlem (2020)
  • Basiscursus Werken met Klankschalen, Happynings, Breda (2019)
  • Yin Yoga Retreat, Marije Paternotte, Mandali (2018)
  • Yin Yoga Teacher Training, Mirjam Wagner, Pure Energy Yoga, Utrecht (2018)
  • Workshop iRest Yoga Nidra, Simon Low, Yoga Moves, Utrecht (2018)
  • 4-jarige V.Y.N.-erkende opleiding Intensieve Yoga Scholing, Yogacentrum Utrecht, (2009-2013)

Stuur me een bericht via info@ontspannenvoorbeginners.nl en ik neem zo gauw mogelijk contact met je op.